Covid zvířata nepřenášejí

26.06.2020 11:46
Prosím šiřte dál:
 
 Podle Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE) neexistují v současné době žádné důkazy o tom, 
že domácí zvířata mohou onemocnět koronavirem SARS-CoV-2.
Momentálně nic nenasvědčuje tomu, 
že by se psi a kočky podíleli na šíření onemocnění COVID-19 ...
 
KORONAVIRUS POHLEDEM MVDR. MILANA ŠTOURAČE CSC.
 
Doba je těhotná událostmi. Vývoj kolem šíření nákazy novým typem koronaviru je velmi dynamický. Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje nynější celosvětové šíření nákazy nového typu koronaviru za pandemii. Pandemie znamená rozsáhlou epidemii, při níž onemocnění postihuje velké skupiny lidí na rozsáhlém území, a to v řadě zemí, případně i na různých kontinentech za určité časové období. 
 
Uzavřené hranice států, uzavřená města a vesnice, plošné karantény, zákazy, příkazy, které nikdo nepamatuje… Důležité je, že ale všichni nebo drtivá většina chápou nutnost těchto opatření a více méně je dodržují.
 
A jak se říká, každý rub má svůj líc. Z pohledu našich psů je to určitě fakt, že s nimi trávíme v těchto dnech daleko více času, než jsme trávili před koronavirem. Neočekávané prázdniny dětí a studentů, práce z domu, placená či neplacená volna. A tak si našich psů všímáme také víc než jindy. K tomu patří i strach, zda je COVID-19 přenosný na psy. K obavám zřejmě přispěly i na sociálních sítích zveřejněné fotografie psů s respirátory. Věřte, že psi žádné respirátory nepotřebují.
 
Koronaviry byly objeveny v polovině 60. let, způsobují závažnější i méně závažná onemocnění zvířat i lidí.
 
Pokud jde o psy je dlouhou dobu známé vysoce infekční střevní onemocnění, které postihuje především štěňata, častěji štěňata mladší šesti týdnů, které způsobuje koronavirus. Infekce koronavirem bývá často spojena s infekcí parvovirem. Oba viry způsobují intenzivní průjmy a pokud jsou spolu v kombinaci, často končí úhynem postiženého štěněte. Pro psy je k dispozici vakcína, která štěňata chrání před infekcí. Nemohu však říci, že by byla, oproti vakcíně proti parvoviru, standardně používána. Neexistuje žádný důkaz, že tato vakcína chrání proti respiračnímu koronavirovému onemocnění, protože střevní a respirační formy koronavirů se velmi liší.
 
U koček způsobuje koronavirus infekční peritonitidu, tzv. FIP, většinou smrtelné onemocnění, proti které zatím vakcína neexistuje.
 
Koronavirus, který infikuje psy a kočky není přenosný na člověka!
 
Na internetu se objevila zpráva z 28.2.2020, že pomeranian jedné nakažené obyvatelky Hongkongu byl na koronavirus COVID-19 také testován. Odebrali mu vzorky z tlamy, nosu a konečníku, přičemž dva, z tlamy a nosu, byly „slabě pozitivní“. Díky tomu byl sedmnáctiletý pes přemístěn do karantény. O dva týdny později byly vzorky znovu odebrány, ale testy přítomnost viru již neprokázaly, což oficiálně potvrdila čínská zemědělská vládní agentura. Pes přesto uhynul. Dá se však předpokládat, že pro sedmnáctiletého psa byla karanténa mimo domov velmi stresujícím zážitkem
 
Odborníci namítají, že jakýkoliv stěr/výtěr v prostředí, ve kterém žije infikovaný pacient, jako jsou např. kliky, klávesnice počítače, koupelnové baterie, vypínače apod. budou s vysokou pravděpodobností na COVID-19 rovněž pozitivní v důsledku kontaminace životního prostředí virem. Víme, že COVID-19 má schopnost relativně dlouhého přežívání mimo lidský organismus. Podobně to mohlo být i s „infikovaným“ psem. Žil s nemocnou majitelkou a podle zpráv jejich soužití bylo velmi těsné. Sama majitelka odmítla pitvu uhynulého psa…
 
Není nic, co by naznačovalo, že psi (nebo kočky) mohou nést nebo přenášet COVID-19. Dle oficiálního vyjádření Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE) neexistuje žádný důkaz o tom, že by se jakákoliv zájmová či hospodářská zvířata uplatňovala v šíření viru.
 
Více na 
www.oie.int/en/scientific-expertise/specific-information-and-recommendations/questions-and-answers-on-2019novel-coronavirus/
 
 
Přesto, pokud jste nemocní, se doporučuje přenechat péči o vašeho psa jinému členu rodiny. Se psem se nemazlete, nenechte se olizovat, nepřipravujte mu potravu. Pokud není nikdo, kdo by péči o psa převzal, dodržujte úzkostlivou hygienu rukou před a po každém kontaktu s ním, nenechte se olizovat a používejte roušku. Viru se bude lépe dařit na různých hladkých površích než na srsti psa, která má tendenci patogeny zachycovat a absorbovat, přesto však zatím není vyloučeno, že by pes nemohl působit jako mechanický přenašeč viru.
 
Je v zájmu každého z nás dodržovat nastavená pravidla! A v čase karantény můžeme posilovat svůj imunitní systém ve volné přírodě spolu s našimi psy, vždyť nařízené dvoumetrové rozestupy mezi lidmi jsou tak akorát na délku psího vodítka J.
 
MVDr. Milan Štourač, CSc.