Když se vám ztratí pes

26.04.2022 06:08
K NAPSÁNÍ TOHOTO ČLÁNKU MĚ VEDLA SITUACE , 
 
KTERÁ SE STALA NAŠIM VELMI BLÍZKÝM PŘÁTELŮM , 
 
 
 
Galsy šel okolo 8 hodiny večer  na zahradu se vyvětrat .
 
Majitelé po chvilce  zjistili , že pejsek na zahradě není .
 
Po chvilce ,která připomíná infart a trvá neskutečné dlouhé minuty,
 
kdy mozek cokoliv takového odmítá ,kdy nejméně 100 krát projdete sklep , garáž a vše ostatní , 
 
začínáte chápat , že tu prostě NENÍ .
 
Vše dopadlo dobře , po nejdelší , příšerné noci pro jeho majitele ,
 
pro děti ,......i pro mě jako chovatele :( .10 hodin beznaděje a zoufalství , kdy prosíte , ať už se rozední ..
 
Galsy se v neděli ráno našel .
 
 
 
CO VLASTNĚ DĚLAT ? NA KOHO SE OBRÁTIT A KAM VOLAT ???
 
Jak při ztrátě psa postupovat?
Ačkoliv není nic horšího než to, že se Vám ztratí nejlepší přítel, člen rodiny,
 je nutné zachovat chladnou hlavu a okamžitě podniknout kroky k tomu, 
aby byl pes co nejdříve zpět doma. Je potřeba rozhodit sítě všude, kde to jen půjde.
 
1. Kontaktujte městskou policii
Policie má na starosti odchyt psů a můžete se rovnou zeptat, zda nebyl organizovaný nějaký odchyt psů ve vašem okolí.
 
2. Nahlaste ztrátu očipovaného pejska
Spojte se s Národním registrem majitelů čipovaných zvířat nebo jinou organizací, podle toho, kde je čip vašeho psa registrován a nahlaste ztrátu psa.
 
3. Kontaktujte útulky a veterináře
Obvolejte místní a vzdálenější útulky, není na škodu kontaktovat útulky zahraniční, obzvlášť bydlíte-li v pohraničí. Kontaktujte také myslivecké sdružení a co nejvíce veterinářů. Není na škodu informovat technické služby v případě, že by zahlédli sraženého psa.
 
4. Rozhoďte sítě všude
Sdílejte informaci o ztrátě psa na sociálních sítích. V dnešní době mají obrovskou moc. Ačkoliv se to někomu může zdát staromódní, vylepte letáky s fotografií a informacemi o ztraceném zvířeti. Doporučujeme uvést, zda má nějaké zvláštní znamení (např. černou skvrnu na jazyku, neobvyklý tvar náprsenky apod.). 
Např.PSÍ DETEKTIV - .  .www.psidetektiv.cz/patrani/objednej-patrani -  www.psidetektiv.cz/jak-to-funguje .
 
 
 
Ztrátě psa lze zabránit nebo ji předcházet
 
 1: Naučte psa poslouchat povely a přivolání
Spolehlivé přivolání a správná výchova je základ. Někteří psi rádi běhají za zvěří a v tu chvílí bývá nemožné je odvolat. Pokud přeci jen máte pejska, pro kterého jsou pudy silnější než vy, nepouštějte ho z vodítka.
 
 2: Nenechávejte psa venku samotného bez dozoru
Neuvazujte psa u obchodů, restaurací, hospod, úřadů atp. Je hezké vidět, že po příchodu z obchodu na vás pejsek věrně čeká s ocasem kmitajícím ze strany na stranu, ale nechte raději psa doma. Pokud nemáte jedince, který by se eventuálně sám dokázal ubránit, riziko krádeže se zvyšuje.
 
 3: Zabezpečte jeho prostředí
Zabezpečte zahradu, kotec. Pro některé psy opravdu není problém překonat dvoumetrový plot nebo se podhrabat. Pletivo by mělo být pevné. Řešením může být také neviditelný elektronický plot. Nevycházejte z domu a zahrady, aniž by pes neměl obojek se známkou. Pořiďte pevné vodítko a obojek. 
 
 4: Čipování  povinné od roku 2020
  V případě ztráty psa a případného nálezu si útulek nebo veterinář čtečkou na čip zjistí kontakt na Vás a to může celý proces velmi urychlit. Nezapomeňte čip registrovat na různých serverech. 
 
 5: Obojek s GPS trackerem
Pomůže zaměřit polohu psa, když se ztratí. Rozjeďte “pátrací akci“ co nejdříve. Čím dříve začnete po psovi pátrat, tím zvyšujete šanci na jeho rychlé nalezení.
 
 6: Psí známky 
Jde o nejjednodušší způsob, jak rychle kontaktovat majitele, pokud někdo psa nalezne. Na psí známce jsou vyryty kontaktní údaje páníčka psa.
 
 
Pokuste se najít zvíře vlastními silami a učiňte opatření na místě ztráty. 
Vyčkejte přibližně 3 hodiny v místě ztráty. 
Pokud pes ucítil zajímavou stopu nebo utekl za háravou fenkou, pravděpodobně se vrátí v nejbližších 2 až 3 hodinách zpět na místo, kde vás opustil. 
Po tuto dobu se pohybujte v místě ztráty. 
Pes se z dobrodružství vrátí zpět a pokud Vás nenajde, bude se vracet domů na vlastní pěst.
 
Pozor na nebezpečí.
 Zjistěte, zda se v okolí nachází frekventovaná komunikace – pokud ano, hlídejte v její blízkosti, abyste mohli předejít střetu s automobilem. Nebezpečí na psa číhá i v lese – volně pobíhající psy mohou myslivci dokonce zastřelit v domnění, že štvali zvěř. Pokud se pes ztratil v lese a nedaří se Vám ho přivolat, pokuste se kontaktovat místní myslivecké sdružení s prosbou o pomoc.
 
Pozvěte si kamaráda – stopaře. 
Máte psího kamaráde? Požádejte jeho majitele o pomoc. Druhý pes může snadno najít stopu Vašeho mazlíčka anebo tuláka svým poštěkáváním přilákat zpět.
 
Připravte místo, kde na Vás pes počká. 
Nemůžete v místě ztráty déle čekat? Zkuste zde zanechat část svého oblečení (bundu, mikinu) nebo deku z auta. Pes si na látku se známým pachem může lehnout a počkat na Vás. Na místo se pak pravidelně, v pokud možno krátkých intervalech, vracejte.
 
Vytočte číslo operátora Národního registru majitelů zvířat 602 611 053 (nonstop služba). 
Jestliže se Vám nepodaří psa najít vlastními silami, obraťte se na operátory Národního registru majitelů zvířat. Jsou Vám k dispozici nepřetržitě 24 hodin denně včetně víkendů a svátků. Sdělte operátorovi číslo mikročipu vašeho psa (z identifikačního průkazu) a váš aktuální telefon. Služba je určená především klientům Národního registru majitelů zvířat. Pokud chcete servis Národního registru využít i pro zvíře, které dosud není v databázi zaregistrované, je to možné za poplatek. Informaci o ztraceném zvířeti operátor zařadí do seznamu pohřešovaných zvířat a zveřejní také na webových stránkách NRMZ. Údaj může být uveřejněn v základní části seznamu (pro zvířata se základními službami) nebo na přednostní pozici, zvýrazněný, s fotografií (u zvířat s aktivovanými nadstandardními službami). Pokud využíváte nadstandardní služby, odešlou operátoři informaci o ztraceném zvířeti útulkům, veterinárním ordinacím a odchytovým službám.
 
Mějte u sebe stále zapnutý mobilní telefon. 
Pokud operátoři obdrží o zvířeti jakoukoliv informaci, neprodleně Vás budou kontaktovat.
 
Buďte trpěliví.
 Může trvat i několik dnů, než se zaběhnutý pes dostane na některé z pracovišť vybavených čtecím zařízením či do útulku Ačkoliv mikročip nezaručuje, že bude zvíře nalezeno, v kombinaci s nadstandardními službami (vyrozumění veterinárních pracovišť a útulků) výrazně zvyšuje šanci na identifikaci zvířete především v případě odcizení.
 
Vypsaná odměna může také zvýšit naději na návrat ztraceného zvířete.
 Pamatujte však, že vypsanou odměnu jste nálezci povinni vyplatit. Ze zákona pak nálezce může uplatňovat nárok na nálezné a úhradu nezbytných nákladů spojených s péčí o nalezené zvíře. I když je uplatnění nálezného v případě pejska velmi neobvyklé a většina nálezců ho nepožaduje, měli byste s touto možností počítat.
 
V případě, že se pes vrátí sám nebo ho naleznete vlastními silami, 
neprodleně informujte operátory Národního registru majitelů zvířat například SMS nebo e-mailovou zprávou.
 
 
Nalezené zvíře - co dělat, aby se pes dostal co nejdříve zpět k majiteli ?
 
Přidal se k Vám na procházce pes a majitel není v dohledu? 
 
Přečtěte si několik tipů, abyste za svou snahu pomoci byli opravdu pochváleni.
 
Počkejte na majitele. Pokud se k Vám přidal pes a nevidíte majitele, zkuste nejprve 5 – 10 minut počkat na místě – možná je majitel jen pomalejší než jeho kamarád nebo si odskočil do nedalekého obchodu a pes mezitím prozkoumává okolí. Poté zvažujte další kroky.
 
Najděte telefonní číslo na obojku.
 Jestliže je pes přátelský a nechá se pohladit, podívejte se, zda nemá na obojku známku nebo patronu či jinou schránku s telefonním číslem majitele. Ano? Pak zkuste majitele kontaktovat sami.
 
Zjistěte číslo čipu.
 Pejska bez jakéhokoliv označení, který je ochoten jít s vámi, vezměte do nejbližší veterinární ordinace nebo na služebnu Městské policie. Veterinární lékař nebo strážník čtečkou načte číslo mikročipu. Číslo mikročipu neprodleně sdělte operátorům Národního registru majitelů zvířat na tel. 602 611 053. Operátor obratem zprostředkuje kontakt s majitelem zvířete. Nečekejte až na další pracovní den. Operátoři jsou Vám k dispozici 24 hodin denně včetně víkendů a svátků a majitel mezitím zřejmě svého pejska marně hledá.
 
Zavolejte Městskou polici nebo obecní úřad. 
Pejska jste nalezli ale nejste si jisti jeho reakcí, nemůžete nebo nechcete za něj sami převzít zodpovědnost? Zavolejte Městskou policii nebo kontaktuje městský či obecní úřad. Obec má zákonem stanovenou povinnost postarat se o nalezenou věc (tedy i o nalezené zvíře). Strážníci psa na místě převezmou a předají do příslušného útulku. Pokud se obec o zvíře odmítne postarat (platí především pro malé obce), kontaktujte Policii ČR a požádejte je o asistenci, neboť volně pobíhající pes může ohrožovat lidi nebo představovat nebezpečí pro motoristy.
 
Špinavý pes nemusí být opuštěný pes. 
Neposuzujte nalezeného pejska pouze podle vzhledu. To, že je špinavý, zacuchaný a pohublý ještě neznamená, že se ho majitel zbavil. Několikadenní pobyt v mrazivém počasí a sněhové břečce udělá psího bezdomovce i z výstavního šampióna. Vždy se tedy pokuste zjistit identitu nalezeného zvířete.
 
Neodvážejte psa z místa nálezu. 
Bydlíte desítky kilometrů od místa, kde Vám pejsek málem vběhl pod kola nebo kde s k vám „přidal“? I když nechcete nechat nalezence v útulku, nedoporučujeme jeho odvezení z místa nálezu. Majitel, který svého psa hledá, může být nepříjemně překvapen, pokud si pro psa, který utekl ze zahrady, pojede přes půl republiky.
 
Informujte o nálezu obec. 
Pokud si pejska ponecháte v dočasné péči do doby, kdy se přihlásí jeho majitel, nezapomeňte na svoji povinnost oznámit nález obci, kde jste pejska nalezli. Splníte tak svoji zákonnou povinnost a předejdete případnému nedorozumění s majitelem.
 
Jako nálezce máte nárok na náhradu přiměřených nákladů, které Vám s péčí o nalezence vznikly. Mějte však na paměti, že péče v luxusním kosmetickém salónu nemusí být majitelem akceptována jako přiměřená. Navíc nikdy nevíte, kdy budete sami svého pejska vyzvedávat u poctivých nálezců.
 
 zdroj: CANIS-Media, internet