Pohanka
Naše psiska jí miluji a tak jí nejméně dvakrát v týdnu dostávají .
Pohanka se podle způsobu využití řadí k obilovinám.
Botanicky se jedná o rostlinu dvouděložnou, patřící do čeledi Rdesnovitých (Polygonaceae). Často je označována za pseudoobilninu.
Pohanky jsou jednoleté a vytrvalé byliny. Mají bílé a růžové květy v hroznech a lichoklasech. Plodem je nažka. V českých zemích se začala pěstovat od 12. století a v 16. století byla velmi populární potravinou. Více informací o významu Pohanky ve výživě lidí najdete zde:www.viviente.cz/pohanka/
Pohanka neobsahuje lepek, takže jako jedna z mála obilovin je vhodná pro psy trpící celiakií – alergií na lepek.
Je významným zdrojem rutinu – vitamín B8, který napomáhá při problémech s cévami.
Posiluje imunitu organizmu a využívá se i při detoxikaci.
Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje podávat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.
Pohanka by měla být významnou součástí stravy správně živeného psa a neměla by chybět v žádném psím jídelníčku.
Je zdrojem jednoduchých sacharidů, dobře stravitelných škrobů, vlákniny, minerálů a vitamínů, vhodných pro zdravý vývoj organizmu.
Loupaná pohanka je vhodná pro všechna plemena psů, včetně těch, co trpí alergii na lepek, nebo mají cukrovku.
Po tepelné úpravě slouží především jako příloha k syrovému masu, k masovým konzervám, nebo k vysoko proteinovým granulím.
Velmi vhodné je smíchat vařenou loupanou pohanku s rýží, která významě zvýší chutnost pohanky pro psa.
U nenasytných psů zvýší rostlinná složka pocit nasycenosti, nepřekrmují se pak masem, nebo granulemi,
tím i živočišnými bílkovinami a nemají potom problémy s jejch trávením - plynatost, průjem.
Nepoužívejte pohanku jako hlavní krmnou dávku, ani s ní nepřekrmujte, pes by mohl trpět zácpou.
Mějte ji jen jako doplněk bílkovinného krmiva.
Vlhká, uvařená pohanka může být i ideálním nosičem sypkých, krmných doplňků potravy psa, jako jsou např. pivovarské kvasnice, kozí mléko, žraločí chrupavka, hovězí kolagen, silymarin, prebiotika, chondroprotetika, sypké medikamenty, aj.
Prášek se nalepí na mokrá zrna a pes jej beze zbytku sežere.
Doporučuji zvýšit chuťovou atraktivitu uvařené pohanky lehkým přelitím lososovým olejem, rybím, či drůbežím tukem,
nebo vhodnými rostlinnými oleji - konopný, lněný, ostropestřecový, aj.
Způsob přípravy: Loupanou pohanku je nutné uvařit, nelze ji podávat v suchém stavu! Pro kratší dobu vaření, doporučuji namočit pohanku na cca 2 hodiny do vody. Vody dejte 2,5x více než zrn, tzn. na 1 kg pohanky / 2,5 litru vody. Namočenou směs uveďte před bod varu a cca 5 - 8 minut mírně vařte. Získáte tak asi 2,5 kg vařené pohanky.
Pokud jste pohanku nenamočili, je nutné ji zvolna povařit cca 10 - 15 minut. Uvařená zrna můžete ještě tyčovým mixerem rozmixovat na hrubší pyré - zvýší se tak podstatně stravitelnost pro psa. Zamíchejte poté do obsahu konzervy, masa, nebo granulí. Loupanou pohanku můžete namočit a uvařit i v masovém vývaru a podávat po ochlazení s ním.
Dobrá rada: Dávkujte vodu k vaření pohanky tak, aby jste ji nemuseli slévat a všechna se vám vsákla do pohanky.
Z pohanky se při namočení vyluhovává Rutin - vitamín B8, takže pokud vodu slejete zbavujete se i Rutinu.
Doporučené dávkování: Níže uváděná množství jsou v mokrém stavu - po uvaření.
Počítejte s tím, že směs zvětší svou hmotnost po uvaření asi o 150 %.
Běžně se přidává vařená pohanka při krmení masem do 20 % rostlinného doplňku ( tzn. 200 g / kg krmiva ).
Někteří chovatelá dávají až 30 %. Záleží hodně na velikosti psa, jeho aktivitě a také individuální "žravosti" a rychlosti trávení.
U menších a středních psů je dobré se držet okolo 10 - 20 % z objemu krmiva.
U obézních psů je možné pohanku použít na snížení energetické hodnoty granulí a tím i celkového objemu kalorického krmiva,
protože pes neumí plně využít škroby a cukry na hrazení energie.
Pohanka u diety nahradí část granulí z denní dávky, nepřidává se k celodenní dávce navíc!
Přidává se asi 15 - 20 % vařené pohanky, zamíchané do granulí.