Pes a zima

06.02.2017 09:19

     Je  opět  dlouho  mrazivo a nevlídno  ,..

     a tak i  zde  naleznete   pár rad , 
     jak přežít v klidu mráz a sníh  .
 
Pes  žijící celoročně venku by k tomu měl  být skutečně předurčen  svým původem  a pokud vlastníte  plemeno , které  i když má  hustou srst a  je  zvyklé  žít  mimo dům, měl  by  být   alespoň za mrazů   ubytován  v chráněném prostředí garáží, stodol a zateplených a vyhřívaných bud. 
Vchod do boudy na zimu zakryjte  závěsem z deky a pelech uvnitř   vylepšete  dekou , kobercem  nebo alespoň dostatkem sena, slámy,  aj.
 Osobně však  musím říct  , že  pro  mě je  naprosto  nepřijatelné , aby pes byl pouze venku ,
Řešíme to tak , že  naši leoni  můžou   být  v  prostorách  domu v noci i  přes  den  , kde je pro ně  velmi přijatelná teplota ( tzn 10-13 stupnů) .
Psi, kteří bydlí v bytě se svým pánem, jsou v zimním období paradoxně více ohroženi nemocemi z prochladnutí, 
protože procházky s přechodem z vyhřátého bytu do venkovního mrazu znamenají pro
 organismus psa šok se všemi riziky značných teplotních výkyvů.
 Procházky ?

Režim procházek přizpůsobte  právě panujícímu počasí, konkrétnímu plemenu a také věku a zdravotnímu stavu  psa.

Severští psi, lovecká plemena i mnozí další budou nadšeni ze sněhu,  jiným  může  pohyb v závějích  a ve sněhu dělat spíše problémy. Obtížný pro všechny je pohyb na zledovatělých cestách a doslova  '' katastrofou ''   jsou pro psí tlapky prosolené chodníky ve městech.

Dalším obrovským problémem je požírání sněhu .

U citlivých zvířat může sníh vyvolat zažívací problémy , až po záněty , zvracení  a průjmy ( sněhová gastritida- kručené v břiše , bolesti , odmítání potravy ) .

U Blossinky to znám každou zimu - pokaždé  na veterině kvůli gastritidě  ''vyfasujeme ''antibiotika .

Nepříjemné je i pořezání tlapek o led , řezná rána může být až dramatická , krve hodně , ale nejedná se o život .

Každopádně je nutné zastavit krvácení a pejska dopravit na veterinu , rány způsobené ostrými kousky ledu bývají vhodné k zašití .Když se dostavíte  pozdě ( max .je 12 hodin , ideálně do 4 hodin ) , šance na hladké zahojení klesají a taková rána může zlobit týdny .

Stále v pohybu ?

Ano , nejen vy ale i váš pes by měl být venku v zimě  v neustálém pohyhu .

Delší sezení na zamrzlé zemi mu  rozhodně neprospěje .Nejnáchylnější jsou na prostydnutí ušní boltce , varlata a polštářky .

Procházku uzpůsobte tak , aby k omrznutí nedošlo - pokud i Vám mrzne špička nosu a konce prstů , našemu pejskovi nebude o moc lépe , spíše hůře a tak hajdy domů ........ do tepla .

 

 Oblečení ?


Věčná otázka, zda psy na procházku oblékat...

Někteří veterináři jsou zásadně proti, pokud je zvíře   zdravé a procházku společně absolvují v ostřejším tempu. Pokud však bude pes posedávat před obchodem, než si jeho majitel nakoupí,  je lépe mu obléknout svetr nebo bundičku.

 Rovněž nelze nic namítat proti dečkám a kabátkům u choulostivých plemen, u štěňat i u starých nebo nemocí oslabených psů. Podle Veterinární správy by měl psovi oblek krýt záda a ledviny  a nikoli celé tělo, protože by mohlo dojít k přehřátí a k nachlazení, kterému měl obleček původně zabránit.

 Mazat , mazat ....

Psí tlapky preventivně před vycházkou mažeme speciálním krémem s kolagenem, který však můžeme nahradit i obyčejnou indulonou,vazelínou z lékárny nebo si můžeme vybrat ze širokého sortimentu ochranných krémů na packy .

 Po návratu psovi zablácené či promrzlé a nasolené tlapky otřeme nebo raději postupně omyjeme v přenosném umyvadle ve vlažné vodě, otřeme a znovu ošetříme mastí. 
Při velkých mrazech se také doporučuje mazat některým plemenům neosrstěné uši, abychom tak zabránili jejich omrznutí. 
Speciálně pro psí srst v zimním období existují přípravky s vyšším obsahem oleje. Tyto oleje se používají proti přílišnému vysušování mrazem a následné lámavosti, a to zejména u plemen, která mají srst dlouhou a jejichž majitel chce srst až do dalšího koupání udržet nezacuchanou.

  A VÝŽIVA    ?

Tu každopádně  důkladně přizpůsobujeme mrazivému počasí . 

Pes by měl mít několikrát za den možnost se napít vlažné vody a pozor ,

 jakékoliv napití se ledové vody je přímým koledováním si o pěkný problém   

A krmení by mělo být také vlažné - teplejší  , více kalorické a plnohodnotné .

Výborné je přidat do krme i lžíci kvalitního oleje , nebo na přilepšenou je skvělý olej z tresčích jater ,  z lososa aj .  

Vlažným, silným  vývarem z masa  vašeho psa  také jistě  potěšíte .

 

     2011...malý Corso s Montym