Granule - přírodě vzdálená výživa

19.05.2012 18:41

 

'' Co organismus přetěžuje a otravuje  má právě nesprávná , nezdravá a přírodnímu vzoru vzdálená výživa  (často jen termicky extrudované granule) - ,  také má  nesporně největší podíl na zdravotních potížích s projevy prakticky téměř  všech civilizačních chorob psů   (alergie, kožní problémy, kloubní potíže, rakovina apod.). ''



Poznatky praktických léčitelů zvířat o vlivu termicky extrudovaných granulí na zdraví zvířat : 
 


 

  

Horkem zničené přírodní vitamíny

Část komponentů téměř všech dnešních termicky extrudovaných krmiv jsou při zpracování na moučky (mletí, vaření, sušení) u prvo-zpracovatelů (výrobce mouček) ohřány na vysoké teploty (tlakové vaření). Následně jsou pak tato krmiva u finálních zpracovatelů (výrobce krmiva) při extruzi (spečení kaše z prášků do granule) ještě jednou šokově ohřána na vysokou teplotu (120 až 200 stupňů).

Poznámka:  Mnohé biologicky hodnotné substance a vitamíny se znehodnocují již při teplotě od 40-ti stupňů.


Přidávají se umělé vitamíny

Touto vysokou teplotou je kromě bílkovin, enzymů a tuků velká část přírodních vitamínů, stopových prvků a minerálních látek poškozena, zničena nebo spečením uzavřena (nejsou biologicky využitelné).

 

Následně přidané syntetické látky (umělé vitamíny, umělé minerály a jiné), jejichž přínos pro zdraví je již často zpochybňován, však nenahradí širokou škálu přírodních vitamínů, přírodních minerálních látek a přírodních stopových prvků, které organismus potřebuje. 

Dalším problémem těchto pseudo-vitamínů je, že organismus je sice zpravidla přijme, ale pro samotnou látkovou výměnu jsou obvykle těžko zpracovatelné nebo často také zcela nepoužitelné (přírodu nelze nahradit).


Nejsou to přírodní látky

Mnozí majitelé psů jsou potěšeni, že na etiketě svého krmiva najdou uvedené látky jako například: vitamin E, vitamin A, vitamin B12, Biotin, Zinek, Selen, Mangan, Kobalt a další. Radost z přidaných vitamínů však bohužel není na místě, protože to nejsou obsažené přírodní látky, ale jedná se zpravidla o laciné produkty vyrobené uměle ze syntetických látek. (obdoba obávaných E - preparátů z potravinářství).


Obsahuje moje krmivo umělé vitamíny?

Deklarovat v potravině, krmivu nebo v doplňku výživy přesné složení a obsažené množství vitaminů, minerálních látek, stopových prvků, poměr vápníku k fosforu a jiných látek lze pouze u látek uměle vyrobených (chemie) a následně do potraviny, krmiva nebo v doplňku výživy  přidaných.

Zda – li se v krmivu jedná o následně přidané syntetické (chemické) vitamíny, a nebo o skutečně obsažené vitamíny přírodní, poznáme tak, že syntetické jsou deklarovány jako“ Obsažené vitamíny, Přidané látky na Kg apod. Umělé a následně přidané vitamíny poznáme podle jednotek (g, mg, IE, G, µg, mcg, m.j. apod.) v kterých je jejich přidané množství udáváno. 

Přírodní vitamíny jsou vázány do přírodní struktury dané potraviny nebo potravinové složky, což je chrání před poškozením oxidací, chladem či teplem slunečného záření. Toto je důvodem, proč u potravin, krmiv nebo doplňků výživy, kterým nejsou přidány látky umělé, nelze vyčíslovat složení ani obsažené množství vitaminů, minerálních látek, stopových prvků, poměr vápníku k fosforu a jiných látek. 

Poznámka:  Syntetické vitamíny jsou obvykle jako konzervant přidány do masových mouček již u prvo-zpracovatelů (výrobce mouček). Podle zákonné normy pro výrobu zvířecích krmiv, však nemusí finální zpracovatel (výrobce krmiv) v deklaraci tyto syntetické vitamíny uvádět a proto může své krmivo v reklamě a na etiketách uvádět, že neobsahuje umělé látky (vitamíny, ochucovadla, konzervanty apod.)


Nedostatek a předávkování současně

Příkladem je Selen: mnoho psů má jeho nedostatek a současně trpí na otravu Selenem. Důvodem je, že organismus Selen sice přijal, ale je tímto syntetickým, a pro látkovou výměnu těžko zpracovatelným Selenem současně přetížen (otrava). To znamená, že organismus, který přijímá syntetické (nepřírodní) látky, trpí nedostatkem (s následnými symptomy) a současně je přetížen, protože musí tyto syntetické látky pracně odbourat.


Vysoké dávky vitamínů pro konzervaci

Některé syntetické vitamíny jsou pro konzervaci krmiva, ale bohužel také pro výživovou potřebu organismu psa mnohonásobně předávkovány. Tyto umělé vitamíny rozmíchané v oleji (tuk) jsou nastřikovány na povrch ještě horkých a porézních extrudovaných granulí (velká savá plocha) s nebezpečím možného předávkování. Obzvláště v tucích rozpustný umělý vitamín E pak musí být při předávkování organismem pracně odbourán.


Rozdíl mezi přírodními a umělými vitamíny

Pojem umělé (syntetické) vitamíny byl, a stále ještě je předmětem diskusí. Dlouhý čas byla existence umělých vitamínů mnohými výrobci krmiv, veterinárními lékaři a experty zdravé výživy utajována nebo alespoň nezveřejňována. 

...převzato z internetu..

    Beruška ve věku 13 let , celý život  krmena kombinovanou, pestrou  stravou .....