Probiotika ???

01.05.2012 12:35

Napsal Mvdr. Milan Štourač 


Nedílnou součástí krmné dávky  by  měly být tyto komponenty:
-         probiotika, tzn. tělu prospěšné bakterie, především tzv. jogurtového typu
-         vitamín C spolu s dalšími antioxidanty ( vitamín A, E)
-         zdroj stopových prvků, velmi vhodné jsou mořské řasy
-         kvalitní, lehce fermentovatelná vláknina,
-         MSM  -  organická síra (viz níže), 

          důležitá pro údržbu elektrochemického systému.

Probiotika - jsou mikroorganizmy tělu prospěšné (pro-život), můžeme je označit jako protipól antibiotikům (proti-životu). 

V průběhu věků člověk a mikrobi dosáhli složitého stavu koexistence, ve skutečnosti jsou všichni teplokrevní živočichové hluboce závislí na mikrobiálním světě. Přesto, že je nám většinou představován mikroorganismus jako potencionální nepřítel, ve skutečnosti je většina těchto organizmů životu prospěšná, hrají důležitou úlohu v udržení zdravého trávicího ústrojí a imunitního systému.

 Některé studie přesvědčivě dokazují, že podávání probiotik měsíc před porodem a dalších šest měsíců kojící ženě i jejímu dítěti, snižuje výskyt atopického ekzému o polovinu. Tento efekt přetrvává ještě čtyři roky. 

Mezi probiotické bakterie, které jsou využívány ve výživě psů, patří Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus lactis, Bifidobacterium bifidum a Streptococcus faecium. Doplňovat krmnou dávku probiotiky (kefír, jogurt, Actimel, tabletové formy) můžeme kontinuálně, ale používat probiotika doporučujeme vždy současně s antibiotiky a dále alespoň týden po ukončení antibiotické terapie. Probiotické bakterie jsou v organizmu v určité rovnováze. 

Pokud ale organizmus reaguje např. na stres negativně, může docházet ke změně rovnováhy pH, v důsledku čehož může dojít k rozmnožení patogenních bakterií v zažívacím traktu a vzniku průjmu. Údržba mírně kyselého prostředí v zažívacím traktu psa je velmi důležitá, stejně tak jako kvalita krmné dávky. 

Doporučujeme proto přidávat do pitné vody nebo přímo do krmné dávky lžíci jablečného octa, 

který velmi efektně pomůže udržovat kyselé prostředí ve střevech.

S nadsázkou se říká, že střevo je druhý mozek a že má vlastní inteligenci, ostatně asi 70-85 % imunitních buněk je v trávicím traktu. Nejde tudíž jen o trávení, ale i o aktivní obranu organizmu. Pokud ve střevě probíhají hnilobné procesy a je v něm nedostatek užitečných bakterií, dochází ke zvýšené tvorbě plynů a organizmus se dostává do problémů.