Význam červené řepy ve výživě

01.05.2012 12:42

Převzato z  textu  MVDr. Milana Štourače , CSc,  -

poradce chovu a chovatel  německých dog  ,   chov.stanice  Bonoda.

 

 Výzkumy ukazují a chovatelská praxe potvrzuje, že kvalitní a přitom lehce fermentovaným zdrojem vlákniny je dřeň z červené řepy. Doporučujeme všem chovatelům, kteří krmí své psy nativními krmivy, aby systematicky zařazovaly červenou řepu do jídelníčku svých psů. Řepná dřeň nemá pro psa žádnou výživnou hodnotu, ale ideálně splňuje dvě důležité úlohy. Je výborným zdrojem živin pro probiotické bakterie, za druhé povzbuzuje peristaltiku střeva, usnadňuje pasáž obsahu střev a zprostředkovává tak optimální míru trávení a vstřebávání živin. Správný typ vlákniny je velmi důležitý pro tyto úlohy. Nefermentovatelné druhy vlákniny (celulózní) nemohou tyto funkce zabezpečovat. Řepná dřeň v dietě podporuje kolonizaci tlustého střeva důležitými druhy bakterií (Lactobacillus, Enterococcus), zatímco patogenním bakteriím se v její přítomnosti nedaří (Clostridium, Salmonella, E.coli). Protože řepná dužina je ideální živnou půdou pro probiotické bakterie, mohou ony přerůstat bakterie patogenní, které nemohou uplatnit svůj vliv. Nejenom že stolice je formovaná, ale především střevo je mnohem více odolné. Trávicím mechanismem vznikají mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které mohou poskytovat podstatně kvalitnější výživu buňkám sliznice tlustého střeva, čímž se zlepšuje a zvyšuje jejich funkčnost. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem jsou klíčem ke zdravému a plně funkčnímu zažívacímu ústrojí!

------------------------------------

Já velmi ráda používám do krmení psiskům červenou řepu - chvilku povařenou , můžete  však použít i sušenou  -

Doporučuji :) 

Červená řepa obsahuje velké množství důležitých látek pro vitalizaci a omlazování buněk. 

Díky speciální kombinaci křemíku a dalších živin posiluje vazivové tkáně a pokožku, stěny cév a kosti, zbavuje mozek jedovatých kovů. 

Červená řepa je mimořádně bohatá na kyselinu listovou. 

Dále pomáhá aktivovat tvorbu červených krvinek, a tím i zásobování buněk kyslíkem, zbavuje střeva jedovatých látek.

Nechte vločky alespoň 15 minut namočené v horké vodě (40- 50' C ). Pro zvýšení stravitelnosti je možné suché vločky rozmixovat. 

Do připravené směsi můžete přidat čajovou lžičku oleje k podpoře příjmu vitamínů. 

Krmte pouze čerstvě připravené vločky. 

Vločky můžete po nabobtnání např. vmíchat do syrového, vařeného či konzervovaného masa.

Doporučené dávkování sušené zeleniny:

Psi

• Štěňata: cca 80% masa a 20% vloček 
• dospělí psi: cca 2/3 masa a 1/3 vloček 
• starší psi: 70% masa a 30% vloček

Ideální pro psy krmené přirozenou stravou BARF.

Řepa červená (Beta vulgaris) je dvouletá rostlina, zástupce kořenové zeleniny z čeledi laskavcovité (Amaranthaceae).

Léčivé účinky kořene a listů červené řepy využívali již starověcí Řekové a Římané. Patří na seznam deseti druhů zeleniny, které jsou nejbohatší na antioxidanty. Červená řepa je bohatá na rostlinná barviva - antokyany, karotenoidy, chlorofyl a betain, obsahuje množství vitaminu C, vitaminy skupiny B (B1 a B6), kyselinu listovou, celou řadu minerálů a stopových prvků křemík, draslík, železo, zinek, hořčík, jód, měď, sodík a dalších živin. Má poměrně vysoký obsah bílkovin s cennými aminokyselinami, dále obsahuje disacharidy, oligosacharidy, polysacharidy na bázi galaktózy, arabinózy, ovocné kyseliny, aminokyseliny (asparagin, glutamin).

Je to zelenina velmi hodnotná má také nejvyšší obsah volného železa a mědi ze všech známých druhů zelenin, poměrně velké množství zinku, jódu a manganu a dalších stopových prvků, které jsou nutné pro syntézu krevního barviva hemoglobinu a buněčné dýchání.

Vysoký obsah přírodního křemíku, pozitivně ovlivňuje pevnost vazivových tkání, kvalitu srsti a pokožky.

Kyselina listová, se podílí na tvorbě nukleových kyselin, je vhodná u březích fen, kde působí jako ochrana proti deformacím plodu.

PŘEVZATO Z INTERNETU

    Corso Druhá šance - 2012 , roční pejsek