Základy krmení od 2.měsíce věku štěněte

20.05.2012 10:35

 

 Od 2. měsíce

Výživa psa v růstu se liší podle toho, jak má být pes velký v dospělosti. Z toho musíme vycházet i při sestavování krmné dávky. Připravujeme-li tradiční stravu, řídíme se energetickou potřebou a potřebou živin vzhledem k věku, hmotnosti, zátěží u mladých psů a energetickou hodnotou, obsahem živin vhodných surovin (maso, těstoviny apod.). U komerční stravy vybíráme druh krmení odpovídající potřebám štěněte a řídíme se  orientačně  doporučeným dávkováním. 

Toto období klade na výživu štěňat velké nároky. Nejvíce rostou dlouhé kosti, vyměňují se mléčné zuby za trvalé, štěně  
bývá nejvíce ohrožené nemocemi, prochází dalším očkováním a většinou odchází k novému majiteli (stres). 

Nejen při krmení tradiční stravou je žádoucí podávání vhodných doplňků výživy -vápník a fosfor ve správném poměru, přípravky na správný vývoj kloubů apod.. I když si v zjistíme správný poměr vápníku a fosforu, než experimentovat se zdravím štěněte, je zodpovědnější a samozřejmě i jednodušší koupit už hotový přípravek v prodejnách s potřebami pro psy nebo u veterináře. Při krmení granulemi bychom se o přídavcích měli poradit s odborníkem na chov a nebo  výživu (to se týká hlavně minerálů a vitamínů). 


V období největšího růstu  štěňat je množství podaného krmiva  (přepočet na 1 kg živé váhy)  minimálně 2× větší než u dorostlého jedince. Nepoměr je i v porovnání velikosti dospělého psa k jeho denní spotřebě na 1 kg živé hmotnosti. Velký pes má relativně malou krmnou dávku  ,i tak obsahuje všechno potřebné pro správnou kondici psa. 


Růst i vývoj štěňat obřích plemen je obdobný jako u plemen velkých, je jen z menšími výkyvy a pozvolnější. Váhové přírůstky jsou větší, ale vzhledem ke konečné hmotnosti jsou přirozené. 

Kolem 18. měsíce pes dosáhne své konečné hmotnosti, ale postupně okolo  2 let ještě dorůstá lebka, dokončuje se vývoj kostry a pes postupně mohutní.

 V době kritického růstu od 2. měsíce do 7. měsíce, musí štěně dostávat kromě kvalitní plnohodnotné stravy, 

vitamínové a minerální  přípravky pro správný vývoj kostry, zubů, kloubů apod.

Podíl  krmné dávky je kolem  4%  celkové hmotnosti štěněte.

Vzhledem k budoucí velikosti a mohutnosti těchto plemen jsou větší přírůstky a tomu musí odpovídat i denní krmná dávka.

Kvantita nesmí zaostávat za kvalitou, jinak se může stát, že budeme mít sice pejska pěkně vykrmeného, ale rachitického nebo s trvalými zdravotními problémy. Právě jednou z charakteristik těchto plemen je silná dobře vyvinutá kostra.

 Po 7. měsíci by měla krmná dávka obsahovat takové množství živin a energie (méně tuků a sacharidů), aby pes neměl nadváhu, ale aby měl stejnoměrný dostatek vitamínů a minerálů pro další vývoj. Toto bychom měli dodržovat alespoň do 18. měsíce. 

V dospělosti denní krmná dávka klesá asi na 2% z celkové hmotnosti psa. 

Pes by měl mít dostatek volného pohybu, ale nesmíme ho přetěžovat. U obřích plemen se mohou více než u jiných vyskytovat tzv. růstové problémy. Ty vznikají většinou tak, že psi jsou krmeni špatně nebo   krmení  je  stále  stejné jako pro  malá štěňata, jen dostávají větší objem krmení a následkem nadváhy ze štěněcího krmení a nedostatku vitamínů a minerálů dochází k defektům kostry a hlavně pohybového aparátu - psi kulhají, maji prošláplé zápěstí apod.

Můžeme tak   odstartovat geneticky podmíněné vady jako např. dysplazii loketního nebo kyčelního kloubu, které by se jinak neprojevily. 

  ..  převzato z internetu .., doplněno osobními  zkušenostmi