ČIPOVÁNÍ VŠECH PSŮ JE POVINNÉ

04.08.2020 19:58
 Od roku 2020  platí novela zákona, která má v první řadě pomoci bojovat proti množírnám. 
A o co, že se jedná? Každý pes musí být  označen čipem pro jednoduchou identifikaci. 
 
K čemu čip slouží?
Čipování psů není žádná novinka, ale běžně se používá, je to metoda, která slouží k identifikaci zvířat. 
Do podkoží je zvířeti, v našem případě psovi, zaveden mikročip, jež má unikátní číslo. To přečte speciální čtečka, jakmile se k němu přiblíží. 
Z toho důvodu se psi vždy čipují na levou stranu krku, aby každý veděl, kde čip hledat. Čip musí splňovat určité normy ISO.
 
Vakcinace
V první řadě slouží čip k prokázání platné vakcinace proti vzteklině. Běžně odcházejí štěňata načipovaná již od chovatele, zároveň s čipem dostanete do rukou i modrý průkaz, tzv. Pet pas, do kterého se zaznamenají údaje o psovi, číslo čipu, majitel a hlavně slouží pro zápis očkování a případně dalších zdravotních informací.
 
Očkování proti vzteklině je u psů povinné a právě čip (nebo tetování) jsou jediným způsobem, jak prokázat, že daný jedinec je opravdu proti vzteklině očkovaný. Od 1. 1. 2020 je tedy povinné čipování a veterináři by neměli naočkovat proti vzteklině psa, který není očipován.
 
S čipováním a očkováním proti vzteklině souvisí i cestování, pokud chcete se svým psem vyjet za hranice, tak pro tyto účely je čipování povinné již nyní a bez čipu nemůžete vycestovat a stejně tak bez platného očkování proti vzteklině.
 
 
Majitelé a chovatelé psů s PP se s čipy setkávají delší dobu , ale připomenout kamarádům a známým , 
co maji takzvané bez papíráky , křížence , pejsky zachráněné a adoptované určitě neuškodí .