Maso - zvěřina

02.06.2011 15:39

  Se zvěřinou máme vynikající  dlouholeté zkušenosti ,

Doporučuji jako přílohu ke zvěřině  dávat zeleninu , pohanku , rýži , kuskus , vločky , jáhly.

Zvěřina je naprosto  vhodná pro všechny věkové kategorie psů,

včetně malých štěňat od 4. týdne věku a  je velmi vhodná i při rekonvalescenci,

O tolik diskutované  pseudovzteklině  naleznete  článek v menu  Zajímavosti .

 

Maso ze zvěřiny je lehce stravitelné, má jemnější svalová vlákna a vykazuje charakteristickou vůni a chuť. 

Zvěřina se v dnešní době stává populární díky svým výtečným nutričním vlastnostem. 

Ve srovnání s masem chovaných zvířat obsahuje mnohem méně tuku. 

Odlišené je též zastoupení mastných kyselin v tuku. 

Hospodářská zvířata, živená zpracovaným krmivem a krmnými směsy, vykazují vyšší podíl nasycených mastných kyselin. Ve spektru nenasycených mastných kyselin převažují mastné kyseliny řady omega-6. 

Nenasycené mastné kyseliny v tuku volně žijící zvěře jsou bohatší na velmi důležité mastné kyseliny řady    omega-3. 

Ačkoliv se obsah cholesterolu nijak významně neliší, z celkového pohledu vykazuje maso zvěřiny mírnější aterogenní schopnosti oproti masu hovězímu, vepřovému, skopovému.

Díky nižšímu podílu tuku a vyššímu zastoupení vody má maso zvěřiny nižší energetickou hodnotu. Zvěřina se cení pro vysoký obsah plnohodnotných bílkovin. Ve 100 gramech se nachází 20 až 25 g bílkovin. Na rozdíl od ustájených zvířat nacházíme v mase zvěřiny určité množství sacharidů. Je to dáno vyšším množstvím svalového glykogenu, který je výsledkem volného pohybu zvěře v přírodě.

Maso zvěřiny, podobně jako maso hospodářských zvířat, obsahuje vitamíny řady B (především vit B2, B6 a B12).

Zvěřina je vynikajícím zdrojem železa. 

Ve významném množství se ve zvěřině nachází řada dalších minerální látek a stopových prvků jako jsou draslík, fosfor, zinek, měď, selen. 

 

 

   Cabeiri Druhá šance