Recept na domácí repelent:

Sáček rozmarýnu  ( cca 20 korun )  přelijeme litrem horké vody. Louhujeme až do úplného vychladnutí, přidáme lžíci vinného octa, přelejeme do rozstřikovače a aplikujeme na tělo či oděv. Takto vyrobený repelent uchováváme v ledničce.

Rozmarýnový odvar neobsahuje žádné chemikálie!!

 Přírodní repelent se přelije do sprejové lahvičky a uloží se do chladničky.

Podle vědců je proti larvám i samotným komárů účinnější skořice než repelenty. Výtažek z kůry skořicovníku zabíjí komáry prý dokonce efektivněji, než nejběžnější účinná složka repelentů  DEET. To samé prý lze říci o mátě.

Také se dá využít  B- komplex  forte nebo pangamin i  homeopatika -

osvědčilo  se denně užívat tabletku B-komplexu jako nejvhodnější prevenci nejen proti komárům, ale i klíšťatům.

Pokud užíváte tyto vitamíny, pak hmyzu tolik '' nevoníte'' a tudíž se vám vyhne obloukem.

A něco na komáry :

Koupíte si klasickou  200 ml skleničku Alpy a do toho nastrkáte 30 kousků hřebíčku,

necháte to vylouhovat.

Po 24 hodinách se s tím už můžete namazat, hřebíček nevyndávat, ale nechat tam.

Alpa maličko zhnědne...

Cena je cca  30 Kč  .

Na klíšťata  opravdu velký pozor -

 Klíště je parazit, který se psovi zavrtá do kůže a pije mu krev. Setkání s klíštětem není příjemné ani pro samotného psa ani pro jeho majitele. 

Klíště může psa nakazit některou z nemocí, která může pro vašeho miláčka v některých případech skončit smrtí. Klíště je přenašeč bakterií a virů, které se přenáší slinami klíštěte.

Riziko, že si váš pes přinese v kožichu klíště, je nejvyšší v období od dubna do října.

 Klíšťata se vyskytují zejména ve vysoké trávě. Klíšťat rok od roku přibývá, proto je téměř jisté, že dříve nebo později si nějaké přinese i váš mazlíček.

Jak klíště vytáhnout..

Po každé procházce v prostředí, kde se mohou klíšťata vyskytovat, nejprve svého psa důkladně prohlédněte.  

Pokud narazíte na klíště, ihned ho odstraňte.

Klíště před vytažením  nikdy nenatírejte   !!  lihem, desinfekčním přípravkem, olejem, krémem ani žádným jiným přípravkem.  

Důvodů, proč místo nenatírat je několik. 

Klíště po natření ztrácí svou pevnost a zvyšuje se riziko, že ho při vytahování přetrhnete a v ráně zůstane hlavička parazita. Pokud klíště potřete, vypustí před smrtí do kůže psa velké množství slin, ( tzv . se vyzvrací do hostitele ) které mohou být infikovány a zvyšuje se tak riziko nákazy.

Klíště uchopte pinzetou nebo  steciálním háčkem  a snažte se ho příliš nezmáčknout. Čím méně poškodíte napité tělo klíštěte, tím menší je riziko, že se pes nakazí. Klíště opatrně vytáhněte z rány kývavým nebo točitým pohybem. Po vytažení klíště dobře prohlédněte, abyste si byli jití, že je celé.  Vytažené klíště spalte nebo utopte.

Místo na kůži dobře prohlédněte a ránu vyčistěte nějakým desinfekčním prostředkem nebo lihem.

Prevence

Samozřejmě nejlepším způsobem, jak předcházet problémům s klíšťaty je prevence.  Způsobů, jak omezit riziko přisátí klíště je několik. Vybírat můžete mezi několika druhy antiparazitik.

Obojky proti parazitům

Mezi chovateli psů jsou oblíbené obojky proti parazitům. Obojky můžete nakoupit v několika délkách podle velikosti psa. Zpravidla mají kombinovaný účinek, to znamená, že působí nejen proti klíšťatům, ale také proti blechám. Obojek proti klíšťatům a blechám můžete zakoupit v různých cenových relacích a různé kvalitě. Účinek těch nejkvalitnějších vydrží až šest měsíců.

SPOT- ON přípravky

Ne každému může obojek proti klíšťatům vyhovovat a někteří chovatelé dávají přednost tak zvaným SPOT-ON přípravkům.  Tyto výrobky jsou malé plastové ampulky obsahující účinnou látku, která se zvířeti rozetře na místo, které nemůže olízat. Aplikace je velmi jednoduchá, zabere pár vteřin a vašeho zvířecího miláčka ochrání proti klíšťatům, blechám i jiným parazitům až po dobu několika měsíců.

Sprej proti klíšťatům

Spreje proti parazitům jsou vhodná spíše pro hladkosrstá plemena. Sprej se nanáší na celé tělo psa, vynechá se jen kůže na hlavě. Stejně jako ostatní antiparazita ochrání sprej vašeho psa nejen před klíšťaty, ale také blechami. Délka ochrany je závislá na kvalitě výrobku a pohybuje se zpravidla mezi 1-2 měsíci.

Ať už  se rozhodnete pro jakýkoliv typ antiparazit, nikdy nezapomínejte na to, že žádná ochrana není stoprocentní.   Proto po každé procházce vašeho psa i tak zkontrolujte, jestli nemá nějaké klíště.

Prostředky proti parazitům nejsou zrovna nejlevnější a můžete za ně utratit od několika desítek korun až po pár stovek. Beze sporu je to ale investice, která se vyplatí. Pokud totiž prevenci podceníte, může infikované klíště vašemu miláčkovi připravit nejednu horkou chvilku a vy za veterinární péči ve finále utratíte mnohem více. Stejně jako člověka, také psa může klíště nakazit některou z vážných chorob.

Choroby, které klíšťata přenáší

 

Nejčastějšími a zároveň nejnebezpečnějšími chorobami, které klíšťata na psy přenáší, jsou lymská borelióza, klíštěcí paralýza a klíšťovou encefalitidou.

 

  • Klíšťová encefalitida

Nakažení klíšťovou encefalitidou není v našich podmínkách obvyklé. Toto onemocnění je na první pohled podobné chřipce a doprovází ho horečka, malátnost, bolesti kloubů.

  • Klíšťová paralýza

Klíšťová paralýza se u psa může projevit zhruba do dvou hodin po přisátí klíštěte. Proto je důležité klíště, co nejrychleji odstranit. V některých případech může klíšťová paralýza psa ochromit natolik, že dojde k zástavě dechu a následné smrti.

  • Lymská borelióza

V našich podmínkách jsou psi nejvíce ohroženi lymskou boreliózou. Stejně jako pro člověka, také pro psa je lymská borelióza velmi vážným a nebezpečným onemocněním. Čím dříve je choroba diagnostikována, tím menší komplikace pes bude mít.

Lymská borelióza má u psů tři fáze. Marně byste v první fázi na psí kůži hledali červenou skvrnu typickou pro boreliózu u lidí. U psů se tento příznak až na výjimky nevyskytuje. První příznaky, že něco není v pořádku můžete zpozorovat klidně až za několik měsíců po infikování klíštětem.  Pes může vypadat, jako by měl těžkou chřipku.  Může mít horečku,  potíže s dýcháním, být rozbolavělý, apatický.

V druhé fázi je nemoc doprovázena bolestivým zánětem kloubů. Zvíře začne kulhat, často se může na jednom nebo na více kloubech objevit otok nebo zarudnutí. Tyto příznaky mohou na čas odeznít a po čase se zase vrátit.

V nejzávažnější, třetí fázi může onemocnění zasáhnout nervovou soustavu psa a jeho vnitřní orgány. V této fázi můžou být příznaky nakažení u každého psa odlišné. Pes může začít trpět srdeční arytmií, selháním ledvin. Pes může začít být agresivní, může trpět křečemi. Bohužel, v této fázi již ve většině případů léčba selhává a pes zpravidla umírá.

Proto je velmi důležité, abyste v případě, že váš pes jeví známky nějakého onemocnění, okamžitě navštívili veterinárního lékaře.  Během léčby budou vašemu miláčkovi podávána antibiotika a zpravidla se pes uzdraví.

Očkování proti klíšťatům

Právě lymská borelióza je jedinou, klíšťaty přenosnou chorobou, proti které můžete psa nechat očkovat. Pokud nechcete zdraví svého psa riskovat, můžete ho očkováním před touto zákeřnou nemocí ochránit. Vakcinace proti lymské borelioze bývá často doporučována psům, kteří žijí v oblastech s vysokým výskytem klíšťat nebo psům, kteří se často pohybují například po lesích.

  • Ideální dobou na očkování je zimní období. 
  • Ovšem psa lze očkovat během celého roku, záleží na vaší domluvě s veterinářem. 
  • Při prvním očkování váš pes dostane během tří týdnů dvě injekce s očkovací látkou. V dalších letech bude pravidelně jednou za 12 měsíců přeočkován. Proti lymské borelióze lze očkovat štěňata ve věku od dvanácti týdnů.

Klíště je malý tvor, ale velký nepřítel, který dokáže nejen člověka, ale také zvířata pěkně potrápit a znepříjemnit jim život. Myslete na to, že klíště vás může v extrémním případě připravit o vašeho věrného přítele. Proto nepodceňujte rizika s přisátím klíštěte spojená a psa před klíštětem ochraňte. Je to investice, které určitě nebude litovat.