Chondroprotektiva a výživové doplňky

19.05.2012 14:48

 

Z výsledků jednotlivých studií vyplývá, že chondroproteprotektiva mají vliv na vývoj  a tlumení artrotických změn v kloubech spíše svým protizánětlivým a bolest tlumícím účinkem. Vliv na obnovu poškozených kloubních chrupavek nebyl jednoznačně prokázán. Bylo však prokázáno synergické působení GS + CS, kdy kombinace těchto dvou látek přináší jednoznačně lepší výsledky než samostatné použití každé z nich.

Nutno podotknout, že všechny výše zmiňované studie měly za cíl prokázat účinnost chondroprotektiv na lidskou populaci. Opírají se o in vitro testy na buněčných kulturách nebo chrupavkových explantátech, testování na experimentálních zvířecích modelech, jejichž metabolismus je srovnatelný s člověkem, tedy na všežravcích a na následných dlouhodobých klinických studiích. Mezi odbornou veřejností se nadále diskutuje zda vůbec je k dispozici  molekula s jednoznačně chondroprotektivními účinky, či existuje-li optimální metoda pro průkaz jejich účinnosti, či zda nechybí obojí.....

Ve veterinární medicíně, resp. dietologii masožravců mi není známa randomizovaná studie zabývající vlivem chondroprotektiv na prevenci a vývoj osteoartrózy, jejich farmakodymaniku a využitelnost. Většina klinických studií ve veterinární medicíně byla prováděna k průkazu toho či onoho komerčního preparátu s cílem proklamovat jeho účinnost a podpořit komerční úspěšnost. Testované skupiny zvířat byly málopočetné s možností statisticky významné odchylky, testy krátkodobé ( v řádech několika týdnů, maximálmě měsíců) a posouzení účinnosti bylo subjektivizováno odpověďmi majitelů zvířat na cíleně kladené otázky.

Trávicí trakt masožravců je nastavem na jiné mechanismy trávení, než je tomu u všežravců. Je daleko kratší a metabolické procesy probíhají rychleji. Masožravci mají zcela  jiné nároky na složení živinového spektra přijímané potravy a i chemismus trávení probíhá odlišně a s jínými nároky na enzymatické štěpení živin.  Z těchto faktů lze dovodit,  že využití chondroprotektiv  je ve výživě masožravců přinejmenším diskutabilní a je nutno dávkovat v jiných dávkách něž u všežravců a lidí. U dopělého člověka průměrné hmotnosti je doporučovaná denní dávka 800 mg CS a 1200 mg GS což odpovídá cca 10 mg CS/kg a 15 mg GS/kg a stěžejně se doporučuje podávání po jídle se zapitím dostatečným množstvím tekutiny. Předpokládá se, že adsorpce chondroprotektiv přes stěnu střevní je tak vyšší.  U masožravců, konkrétně u psů, je doporučené dávkování několikanásobně vyšší a liší se zdroj od zdroje. Nejčasteji se používá dávkovací schema 80 mg GS/kg a 20 mg CS/ kg.  

Hovoříme zde o výživě a nikoli terapii a to z toho důvodu, že všechna chondroprotektiva s vyjímkou kyseliny hyaluronové jsou klasifikována jako krmné doplňky, nikoli jako léčivé přípravky. To umožňuje výrobcům kompletních krmiv komerční využití chondroprotektiv.
Jakkoli je používání chondroprotektiv u masožravců diskutabilní, je implementace v kompletních krmvivech o to více rozporuplná. Většina výrobců deklarujících chondroprotektiva ve svých krmivech uvádí pouze obecné formulace o jejich obsahu, málokterý z nich pak delkaruje množství v měrné jednotce krmiva. Jsou – li obsahy uvedeny, může každý  jednoduše dovodit, že při standardní krmné dávce je množství organismem přijatých chondroprotektiv hluboce pod doporučenou denní dávkou. Při velmi malé vstřebatelnosti a využitelnosti lze  směle hovořit  pouze o psychologickém efektu deklarace chondroprotektiv na majitele zvířete.

 V dalším vyvstává otázka, jakým způsobem jsou chondroprotektiva do krmiva implementována? Při výrobním  procesu totiž dochází vlivem využití vysokých teplot a tlaku  k degradaci  chondroprotektiv, stěžejně GS a CS, snižuje se jejich biologická hodnota a využitelnost. Vyjímku v tomto směru tvoří rostlinné extrakty, případně části rostlin s popisovanými „ chondroprotektivními „ účinky. Nejstabilnější zůstává extrakt kořene severoamerické, stálezelené palmy Yucca shidigera, který se rovněž vyskytuje v mnoha komerčně vyráběných krmivech. Jeho přídavek je zdůvodňován především pozitivním vlivem na peristaltiku střevní a tzv. probiotickým účinkem. Chondroprotektivní účinek této rostliny, resp. některých jejích částí a extraktů z nich je opomíjen a mezi veřejností málo známý.

Otázek kolem chondroprotektiv ve výživě masožravců je velmi mnoho. Jejich užívání má v indikovaných případech jistě své opodstatnění a subjektivní zkušennosti jsou povětšinou dobré. Zároveň se stala jakýmsi standardem ve výživě rychle rostoucích velkých plemen psů. Z veterinárního hlediska je jednoznačně vhodnější použití konkrétního preparátu s přesně deklarovaným složením než se spoléhat na deklarace výrobců krmiv.

MVDr. Miloš Havelka

 
 

KLOUBNÍ VÝŽIVA 

Podávání chondroprotektiv (kloubní výživy) má význam pro správný vývoj kloubních chrupavek zejména u štěňat velkých a obřích  plemen,

kdy zátěž kloubů je značná.

Dále je vhodné chondroprotektivní látky podávat u aktivních, sportovních a pracovních psů pro regeneraci kloubních chrupavek a tkání a stejně tak i u starých psů, jejichž klouby jsou v pokročilém věku méně či více poškozeny.

Chondroitin sulfát a glukosamin sulfát-

Nezbytná stavební složka chrupavek .Díky schopnosti vázat vodu zajišťují pružnost chrupavky .Protože chrupavčitá tkáň není cévně zásobená , nedostává svou výživu krevním oběhem , nýbrž je zaopatřována synoviální tekutinou . Chondroitin- sulfát se stará o to , že chrupavčitá tkáň bude průchodná pro potřebnou výživu chrupavčitých  buněk .Pokud není k dispozici dostatek chondroitinu, vede to jednostranně k malému množstvý živin v chrupavce .

Chrupav.buňky vysychají , scvrkávají se a nakonec odumírají . 


MSM – methylsulfonylmethan

- je přírodní látka obsahující organicky vázanou síru. Síra je jedním z důležitých minerálů, který je téměř opomíjen nejen kynology, krmivářským průmyslem, ale i veterinárními lékaři. Nedělal se prakticky žádný výzkum na množství síry – minimální nebo maximální – v souvislosti s požadavky krmných norem pro psy. Přičemž síra je ale důležitá pro tyto funkce:  elektrické impulzy a biochemická rovnováha v organizmu, tkáňové dýchání, regulace růstových procesů, stavba bílkoviny pojivové tkáně, kolagenu a glukosaminů kloubních chrupavek, metabolismus kostní tkáně, výměna látková, plodnost. Dále má síra prokazatelně účinek analgetický, protizánětlivý, roztahuje cévy a působí proti otokům. Je zajímavé, že se MSM využívá u koní k léčbě epiphisitis – onemocnění typické pro překrmované jednoročky, což je ekvivalent osteochondrózy u psů, u koní se rovněž užívá při zánětlivých onemocnění páteře, které bychom mohli přirovnat k nutriční formě wobbler syndromu u psů. V České republice byly právě přípravky pro koně dlouhou dobu jediným možným zdrojem MSM, využitelným pro kynologickou praxi (řada přípravků Gelapony). Dnes se objevují na trhu pro humánní medicínu (Proenzy), ale již i pro psy, jako cílovou skupinu (Alavis single). Doporučené dávkování je 25 mg na 1 kg ž.h.

Kyselina hyaluronová  -

tvoří jednu z hlavních složek mezibuněčné hmoty .Je součastí pojivkovích , epiteliálních a nervových tkání .Ve velkém množství se nachází v očním sklivci a kůži .Je jednou složkou synoviální kloubní tekutiny .Ta slouží díky svým vyskoelastickém vlastnostem jako lubrikant (promazává klouby)

a tlumič nárazů , inhibuje degradaci kloubní chrupavky a udržuje její pružnost .Buňky chrupavky nejsou cévně zásobeny , proto synoviální tekutina slouží jako zdroj živin . Kromě toho byly prokázány protizánětlivé a analgetické  ůčinky .

Tyto vlastnosti mají za následek zlepšení funkce kloubu a subjektivní

a objektické zlepšení příznaků , které omenocnění kloubu provázejí . 

MSM - METYLSULFONYLMETAN -

je přirozená forma síry. MSM zajišťuje pružné vazby mezi bílkovinami , které jsou velmi potřebné .Detoxikuje tělo a zvyšuje krevní oběh .

Taurin -

je derivátem aminokyseliny cysteinu a proto je řazen k aminokyselinám .Je esenciální látkou pro kočky a pokud v potravě chybí dochází postupné degeneraci sítnice,což způsobuje problémy s viděním , které mohou skončit až slepotou . Taurin se také účastní metabolických procesů v mozku , kde ovlivňuje uvolňování neurotransmiterů a optimatizuje přenos nervového vzruchu .Tím působí zejména proti křečovým stavům a pomáhá zvyšovat psychickou odolnost .Hraje taktéž významnou roli v doplňování ztrát draslíku v srdečním svalu .Reguluje tep ,hraje důležitou roli při rozvoji centrální nervové soustavy ,reguluje tekutiny v těles.buňkách .Dále se podílí na metabolismu jater , produkci žluči a metabolismů tuků .Může být užitečný při nervových chorobách , svalovém třasu a epilepsii.

Z tohoto důvodu se taurin uměle přidává do kočičí stravy .

BIOTIN -

zásadním způsobem příznivě ovlivňuje zdravotní stav kůže a srsti .Je nezbytný pro normální utilizaci ( využití ) živin , podporu  a růst tělních tkání .

Dále tiší svalové bolesti , ekzémy a kožní vyrážky .

BETA -KAROTEN-

u barevných psů zvyšuje kontrast barev a zvýrazňuje pálené znaky .

Vitamín C- 

ve vodě rozpustný antioxidant , který chrání buňky před volnými radikály a posiluje imunitní systém .

Napomáhá funkci nervové soustavy , udržuje zdravé kosti , kůži , zuby a dásně .

Je důležitý pro energetický metabolismus .

Je  rychle vylučovám močí , proto je důležité jeho postupné dodávání do organismu .

KOENZYM Q10 -

silný antioxidant rozpustný v tucích ,  pro získání energie.

Nalezneme ho i v orgánech jako jsou srdce , játra, ledviny , slinivka a ve svalstvu .

Chrání buňky před volnými radikály., stabilizuje buněčné stěny .

Tělo ho musí mít k dispozici pro zásobu energie .Při nemoci se doporučuje ho přidávat . Pro psa je to 30- 100 mg denně. 

RYBÍ TUK - 

obsahuje cenné omega-3 mastné kyseliny a zvláště velké množství vitamínu A a D ,E ,  plus jód , fosfor .

Používá se také jako zdroj vitamínu A a D , k rekonvalescenci a jako ochrana před křivicí .

Dávkování je 0,5 kávové lžičky / 2 krát týdně , při nemoci dávku krátkodobě zdvojnásobíme .

MOŘSKÉ ŘASY -

velmi bohaté na vitamíny , stopové prvky , minerální látky a bílkoviny .

Obsahuji asi 10 krát více miner.látek než česrtvá zelenina , jsou bohaté na jód , draslík , měď a zinek , vápník.

Používají se při problémech ve střevech , poruchách krevního oběhu , nedostatku jódu , artrózách , problémech s kůží , jako zdroj miner.látek a jako doplněk pro zdravotní prevenci .

PROPOLIS  - geniální přírodní produkt 

obsahuje naprosto cenné stopové látky , vitamíny  a nejméně 30 látek ,které působí antimikrobiálně .

PROPOLIS MÁ DEZINFIKUJÍCÍ , ANTIMYKOTICKÉ  VLASTNOSTI  , zabraňuje zánětům  ,tiší bolesti , posiluje obranyschopnost .

Doporučuje se při zánětech žalud.sliznice , pro posílení imunitního systému , při artitidě , artróze , puchýřcích , kvasinkové infekci , zánětech dásní , zánětu mandlí , prostatidě , zánětu dělohy , pochvy , zánětu krku , kašli, kataru hltanu .

V popředí stojí jeho antibiotický ůčinek .Zabíjí mnoho škodlivých mikroorganismů a i viry , jako herpes .

Posiluje také přirozenou obranyschopnost organismu .

Jeho dezinfekční ůčinek se cení i proto , že při užívání nedochází k žádným vedlejším ůčinkům .

Další důležitou oblastí jsou špatně se hojící rány ,popáleniny , vředy , kožní záněty .

Osvědčil se i jako následná léčba střev po terapii antibiotiky ,při ochablosti střev , průjmu .

Má celkově posilující , jemně povzbuzující ůčinky na celý organismus,  posiluje srdce , zvyšuje obranyschopnost organismu.

 

VITAMÍN C -

DOPORUČUJE SE ČAS OD ČASU ZAMÍCHAT DO KRMENÍ .

Přednosti vitamínu C jsou:

užitečná podpora při onemocnění 

dobrý pro zdraví kůže , kostí , dásní , očí 

pro látkovou výměnu  , zlepšuje hojení ran , pomáhá při stresu aj aj ůčinky ....

 

ŘASY CHLORELA A SPIRULINA a PERNA CANALICULUS

Chlorela- je ''policií  ''organismu ,pátrá po těžkých kovech , podporuje hojení ran , funkci jater a vyhání kvasinky ve střev .

 Spirulina -má vliv na krvetvorbu , stimuluje kostní dřeň, předchází rakovině , posiluje imunitní systém,.

 také má mimořádně vysoký podíl hodnotných esenciá.aminokyselin .

Upravuje nerovnováhu mezi kyselostí a zásaditostí , reguluje a normalizuje zažívání.

Obsahuje aminokyseliny arginin a histidin, nezbytné pro růst štěňat  .

Má antibakt. a antivirální , antioxidativní účinky .

Obsahuje různé minerální látky jako fosfor, železo , hořčík , mangan, zinek a má přes 50 vitálních látek  a 18 esenc .a neesenciálních aminokyselin.

Perna Canaliculus - novozélandská mořská  řasa - bonbónek energie pro kostru a klouby , 

Posiluje šlachy, klouby , vazy ,  nejen v růstu ale také dospělému i staršímu psovi.

POUŽÍVÁ SE PŘEDEVŠÍM PŘI POHYBOVÝCH ONEMOCNĚNÍCH .Vynikající protizánětlivý účinek .  

 

 

 Převzato a zkráceně zpracováno  z  internetu a z knih o barfování.....