Jak se v tom orientovat ?

09.02.2011 16:37

Granulované krmivo

Toto krmivo je vyráběno při vysokých teplotách 120°C  – 200°C. Je logické, že tento postup spolehlivě zničí veškeré bioaktivní látky. Přírodní enzymy, vitamíny, bílkoviny, tuky, stopové prvky a minerální látky jsou touto teplotou nenávratně ztraceny a nahrazovány chemickými koncentráty, které jsou pro psy a kočky biologicky málo využitelné.

Pro zajištění lákavé vůně a chutě jsou přidávány uměle vyrobené dochucovadla – sladidla, glutamáty a jiná éčka. Chuťové buňky jsou uváděny v omyl.

 

Lisované suché krmivo

Tato krmiva jsou vyrobena šetrnou technologií lisováním za studena, téměř všechny vitamíny, minerály a ostatní bioaktivní látky zůstanou ve své přírodní podobě.

Přírodní vitamíny na rozdíl od umělých (chemie) nezatěžují orgány látkové výměny (játra, ledviny), čímž se eliminuje častá příčina takzvané alergie nebo ekzému.

Za studena lisovaná krmiva nebobtnají v žaludku ( min. riziko torze  žaludku ) a ve střevě jsou intenzívně trávena.

 

 

Konzerované krmivo 

Pro dosažení maximální trvanlivosti konzervovaného krmiva je maso, případně přílohy konzervovány vařením při minimální teplotě 138 °C.

Podobně jako u granulí je však i v konzervách vysokou teplotou velká část přírodních bioaktivních látek – vitamíny, minerály, stopové prvky – zničena.

Výživovým a zdravotním problémem je pak u mnohých konzerv doplňování malého obsahu masa sójou či jinými masovými náhražkami

– kafilerní produkty.

 

 Vařená strava

Výhodou vaření je, že si chovatel psa či kočky sám určuje ingredience, které použije. Jídelníček vařené stravy je díky střídání různých surovin pestřejší, ale přesto neřeší problém bioaktivních látek, které se vařením opět znehodnocují.

Zkrácenou dobou vaření nebo dušením však můžeme výrazně snížit stupeň znehodnocení a zachovat také část jejich spektra.

 Tak já krmím celé roky  plus  kombinuji s barfem .

 

Syrová strava BARF

Syrová strava BARF – syrové maso, kosti, zelenina – je nejpřirozenější výživou psa i kočky, stejně jako tomu je u vlků (i náš polštářový mazlík je původem šelma).

Syrová výživa jako jediný druh nabízeného krmiva obsahuje všechny bioaktivní látky v celém původním množství a rozsahu. Proto je pro výživu psa či kočky nejvhodnější a nejhodnotnější.