Kozí mléko a syrovátka

29.09.2011 08:29

Přiznám , se , že jsem snad nikdy u dcery neřešila výživu tak jako u psů ,

nikdy nedostávala potrav.doplňky a speciální vitamíny .

Jíme normálně , bez extrémů , diet ,dalo by se říct , že jíme vše .

To  dodržuji i u svých psů - jedí všechno, co je pro ně vhodné  - tedy mimo zbytků z kuchyně a tříštivých kostí.

Ráda bych se s  vámi  podělila o poznatky  o kozích výrobcích .

---------------------------------------------------------------

Pozitivní účinky kozího mléka znali již naši předkové a bylo jimi považováno za „elixír krásy a dlouhověkosti“.

Léčebné účinky kozího mléka jsou dnes podloženy i vědeckými studiemi. Příznivě působí na onemocnění trávicího traktu a orgánů jako játra či slinivka. Pozitivní je též jeho vliv na alergie – řada lidí je alergická na kasein (kazein), který je hlavním proteinem v kravském mléce.

Mléko je základem výživy hlavně mláďat savců, která z něj získávají nejen vitamíny a minerály, ale i další prospěšné látky,

zejména potřebné pro upevnění imunity.

Mléko ve výživě dospělých je spornou záležitostí. Názory odborníků na zdravou výživu se liší – jedni jej vychvalují zejména jako zdroj vápníku, jiní zatracují a tvrdí, že je zdrojem zahleňování střev a že si dospělý organizmus člověka z mléka nedokáže vápník vzít.

V jednom se však odborníci shodují – když už mléko, tak raději kozí nebo v podobě kysaných nápojů a jogurtů.

 

Traduje se, že pro člověka je kozí mléko lépe stravitelné než kravské, má totiž příznivější složení pro nás a rovněž méně tuku než kravské mléko. Avšak pozor! Pokud se rozhodnete brát si od souseda, který má na vesnici babičku, kozí mléko, určitě méně tučné nebude. Ve srovnání s koupeným kravským mlékem, které je dokonale odstředěné, je kozí mléko tučné a spíše se doporučuje, pokud chcete přibrat, než naopak. Ale samozřejmě, v rozumném konzumovaném množství se není čeho bát. 

I když zakoupíte kozí mléko v hypermarketu (1 litr stojí kolem 60 korun) nebo v obchodu se zdravou výživou, můžete předpokládat jeho vysokou kvalitu. Produkuje se na malých ekofarmách, takže je většinou v biokvalitě. Chovatelé musejí dávat pozor, aby se koza nepásla na kontaminovaných lokalitách, protože kvalita kozího mléka více závisí na kvalitě krmiva, než je tomu třeba u krávy. Proto je většina kozích farem v horských oblastech a nebo ve zdravé přírodě a musí se dbát na vysokou kvalitu krmiva. 

 

Kozí mléko obsahuje velké množství minerálů a stopových prvků. Například vápníku má víc než mléko kravské. Obsahuje také hořčík, draslík, sodík, mangan a další i vitamíny A, C, E, D a vitamíny řady B, včetně kyseliny listové. 

Kozí mléko má odlišné složení než mléko kravské a díky němu je snášeno bez problémů i alergiky. Kozí mléko se používá v lidovém léčitelství jako lék na různé formy ekzémů a vyrážek u dětí. Dospělí zase uvítají jeho blahodárný vliv při prevenci nádorových onemocnění a také jeho pozitivní roli při stresu a migrénách. Kromě toho má protizánětlivé účinky a posiluje imunitní systém. 

Pochutnat si můžeme na kozím mléku, kozích sýrech a tvarohu, a to většinou ochucených bylinkami, nápojích z kozího mléka i na syrovátce nebo jogurtu. 

 

Jak nám kozí mléko pomáhá?

Je prevencí nádorových onemocnění: Koza nikdy neonemocní rakovinou. Její tělo si dokáže vytvářet účinné protilátky proti nádorovému bujení. Předpokládá se, že u lidí, kteří pijí kozí mléko, bude předpoklad onemocnění rakovinou nižší. 

Stres a migrény: Pokud ze svého jídelníčku vyloučíte kravské mléko a nahradíte jej kozím, může dojít k výraznému snížení počtu migrén a k jejich méně obtížnému průběhu. 

Revmatické bolesti: Kozí mléko má protizánětlivé účinky a tak pozitivně ovlivňuje revmatické stavy. 

Posílení imunity: Díky svému složené kozí mléko posiluje imunitu a snižuje tak výskyt a četnost nemocí. 

Alergie a ekzémy: Kozí mléko neobsahuje bílkovinu kasein, která je obsažena v kravském mléce. Má se přitom za to, že až 60 % populace je více či méně na tuto bílkovinu alergická. U kožních ekzémů pomáhají koupele zejména v kozí syrovátce. 

Nemoci trávicího traktu, jater a slinivky: Kozí mléko pomáhá díky svému složení i při těchto onemocněních. Snižuje zahlenění orgánů a svým zásaditějším charakterem, než má mléko kravské, také trávící trakt udržuje v lepším chodu. 

 

KOZÍ SYROVÁTKA

Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B6, B12, dále obsahuje i vitaminy C a E. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, pak také bílkoviny a rovněž některé tělu prospěšné kyseliny, jako je kyselina listová a pantotenová. Obsahuje také laktózu, takzvaný alergizující mléčný cukr. Proto by si měli alergici a lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru dát velký pozor na konzumaci syrovátky. Velké množství solí je zase nebezpečné pro lidi, kteří mají potíže s ledvinami.

Účinky syrovátky na organismus.

Syrovátka našemu tělu prospívá nejen vnitřně, ale i vnějším použitím. Při vnitřním užití pomáhá odvádět toxické látky z organismu, podporuje činnost ledvin, upravuje metabolizmus, zlepšuje látkovou výměnu a účinně napomáhá snižování cholesterolu. Zabraňuje zánětům žaludku a střev, dodává tělu důležité minerály, proto by na ni neměli zapomínat zejména sportovci. Je nízkokalorickým nápojem i potravinou, vhodná při snižování nadváhy a velmi vhodná pro těhotné ženy, jelikož nesnižuje hladinu vápníku a odvodňuje.

Při vnějším užívání má syrovátka protizánětlivé účinky, proto je vhodná na citlivou pleť. Také je vhodná na každodenní mytí při akné i nespecifických dermatózách, napíná pokožku, prokrvuje a vyhlazuje. Reguluje pH, proto se doporučuje jako přísada do koupelí. Při ekzémech a lupence je doporučeno pití i koupele.

převzato z netu