Doporučuji jako přílohu ke zvěřině dávat zeleninu , pohanku , rýži , kuskus , vločky , jáhly.
Zvěřina je naprosto vhodná pro všechny věkové kategorie psů,
včetně malých štěňat od 4. týdne věku a je velmi vhodná i při rekonvalescenci,
O tolik diskutované pseudovzteklině naleznete článek v menu Zajímavosti .
Maso ze zvěřiny je lehce stravitelné, má jemnější svalová vlákna a vykazuje charakteristickou vůni a chuť.
Zvěřina se v dnešní době stává populární díky svým výtečným nutričním vlastnostem.
Ve srovnání s masem chovaných zvířat obsahuje mnohem méně tuku.
Odlišené je též zastoupení mastných kyselin v tuku.
Hospodářská zvířata, živená zpracovaným krmivem a krmnými směsy, vykazují vyšší podíl nasycených mastných kyselin. Ve spektru nenasycených mastných kyselin převažují mastné kyseliny řady omega-6.
Nenasycené mastné kyseliny v tuku volně žijící zvěře jsou bohatší na velmi důležité mastné kyseliny řady omega-3.
Ačkoliv se obsah cholesterolu nijak významně neliší, z celkového pohledu vykazuje maso zvěřiny mírnější aterogenní schopnosti oproti masu hovězímu, vepřovému, skopovému.
Díky nižšímu podílu tuku a vyššímu zastoupení vody má maso zvěřiny nižší energetickou hodnotu. Zvěřina se cení pro vysoký obsah plnohodnotných bílkovin. Ve 100 gramech se nachází 20 až 25 g bílkovin. Na rozdíl od ustájených zvířat nacházíme v mase zvěřiny určité množství sacharidů. Je to dáno vyšším množstvím svalového glykogenu, který je výsledkem volného pohybu zvěře v přírodě.
Maso zvěřiny, podobně jako maso hospodářských zvířat, obsahuje vitamíny řady B (především vit B2, B6 a B12).
Zvěřina je vynikajícím zdrojem železa.
Ve významném množství se ve zvěřině nachází řada dalších minerální látek a stopových prvků jako jsou draslík, fosfor, zinek, měď, selen.
Cabeiri Druhá šance
