CO NEDÁVAT PEJSKŮM KE ŽVÝKÁNÍ !!!!!

23.12.2023 07:56
Kromě uměle vyráběných přípravků na čištění zubů se stále více majitelů psů spoléhá na přírodní produkty, jako jsou žvýkací kořeny nebo parohy. V současné době je nabízejí bohužel  i mnohé obchody s potřebami pro psy. :( .
 
 
Výsledkem může být zánět
Veterináři však varují, že kousání paroží může mít pro psa závažné následky. 
Tkáň na povrchu paroží (Substantia compacta) je pro zub příliš tvrdá.
 „Pes musí parůžky kousat velkou silou, takže může snadno dojít ke zlomení zubů, nejčastěji třenového zubu P4,“ 
vysvětlujÍ veterinární lékaři .
  Po zlomení zubu se často vytvoří zánět.
 
„Jelikož psi, stejně jako vlci, neradi ukazují svou bolest, aby neztratili své postavení ve smečce, jsou záněty často zpozorovány pozdě,“ -to již víme na  základě mnohaletých zkušeností.
 Často až proliferace tkáně pod okem upozorní na zánětlivé poranění. 
 
Co ke žvýkání rozhodně nedávat:
 
-Vařené kosti, kosti z pečené drůbeže, které se štěpí na ostré zlomky a mohou psovi poškodit jícen, pes je nestráví a při průchodu trávicím traktem mohou poranit střeva nebo konečník.
 
-Syrové kosti ve velkém množství, které pak způsobují kostní trus a vedou k nepříjemné zácpě nebo krátké prstence morkové kosti, které se mohou navléknout na čelist.
 
-Hračky z buvolí kůže, které prochází složitými chemickými úpravami a obsahují tedy zdraví škodlivé látky, ale jsou nebezpečné také tím, že po jejich rozžvýkání vytvoří slizký plátek, který psovi snadno sklouzne do krku a může mu ucpat trávicí trakt.
 
-Některé sušené orgány z jatek, zde záleží na konkrétním výrobku, protože technologie se u jednotlivých výrobců může lišit, ať už jde o sušení horkým vzduchem, uzení nebo bělení. Vždy dávejte pozor na tvar, velikost a druh. Chrupavčité jako jsou uši, hrtany  nebývají tak problematické jako tuhé válcovité druhy, jako jsou penisy, oháňky nebo menší kosti, které pes může spolknout v celku a dojít k jejich zaseknutí v jícnu.
 
-Jelení nebo dančí shozené paroží, které je velmi tvrdé, z výživového hlediska téměř bezcenné a může způsobit zlomení zubu, na veterině takových případů pár bylo a pes s jinak zdravým chrupem kvůli žvýkání parohu přišel o rozlomenou stoličku.