Sametky

20.11.2016 22:16

 

Sametky, co to je?   Co s nimi!

Pokud jste v letošním, ale někdy i v minulosti mohli udrbat vy i vaši psi a po komárech ani vidu, ani slechu, mohou za to nejspíše sametky. 

Vzhledem k tomu, že naše oblast je jimi již zamořená, zjišťovala jsem jak na ně a pokusím se vám to sdělit.

Sametky patří do řádu roztočů, sem patří i svilušky, které každý zná, maličký červený brouček, vídáme ho v půdě při pletí, či sázení, ale správný český název je sametka. Sametek u nás žije mnoho druhů, ale pouze sametka s názvem sametka podzimní/Neotrombicula autumnalis/, způsobuje člověku a našim chlupatý kamarádům nepříjemné kožní onemocnění.

Životní cyklus sametek má jednu generaci v roce, přezimují dospělci i nedospělé nymfy v půdě. V červnu a červenci kladou dospělci vajíčka, z nich se líhnou larvy, které mají 2 vývojové stupně. První stupeň - larva cizopasí na obratlovcích, včetně člověka, vylézá na povrch půdy a na rostliny níže na zemi, ne na keře, nebo stromy. Při průchodu příhodného obratlovce se larvy zachycují na kůži, peří, či chlupech hostitele a následně vyhledávají vhodná místa k sání. Hostitelé, zvláště ptáci, hlodavci, krtci, ježci rozvlékají larvy do širšího okolí.

Larvy jsou červené, mají 3 páry končetin, jejichž pomocí se velmi rychle pohybují. Výskyt larev, které způsobují kožní onemocnění, je v našich podmínkách od poloviny července do poloviny září, s vrcholným výskytem v srpnu. Larvy nabodávají kůži a vstřikují do tkáně sliny, které rozpouští podkožní tkáně, které pak společně s mízou vysávají. Po nasátí, asi po třech dnech, opouští larva hostitele a další vývoj probíhá v půdě přeměnou na nymfu, to je druhý  stupeň vývoje. Dospělci i nymfy se živí v půdě.

Larvy jsou velmi malé, nenasátá larva je pouze 0,2 mm. Proto jsou pouhým okem obtížně zjistitelné.

Larva sametky podzimní nám po přisátí způsobuje kožní reakci doprovázenou silnou svědivostí. Proces svědění pokračuje, i když je larva odstraněna, například škrábáním, nebo otěrem oděvu.

Hlavní příznaky u lidí jsou zarudlé svědící skvrny, zejména v místech, kde pokožka přiléhá k oděvu, s větším výskytem na přední straně břišní, ve slabinách, u žen na prsou, u dětí také ve vlasech. U dětí ve vlasech je typický útvar ve tvaru kuželu.

U psů je příznakem olizování a okusování tlapek, sametky zjistíte i výš na končetinách a na břiše.

Léčba spočívá pouze v potlačení svědivosti, které je ale velmi úporné, léčbu lze doplnit i přípravky na potlačení alergické reakce.

Z dostupných přípravků mohu lidským pacientům doporučit na zmírnění svědění Fenistil a olej Tea Tree – na potírání, na noc případně tabletu Zyrtec.

Pro psa jsem použila rovněž Fenistil, Tea Tree nedoporučuji, psům hrozně zapáchá. Veterináři se rozcházejí v názorech na sametky, jak který přípravek použít, jedni doporučují Frontline, druzí jej zatracují, je dobře si prostudovat vice informací, například na internetu.

Při skutečně kalamitním výskytu sametek můžete zvážit chemický postřik půdy. Na sametky nepříznivě působí přípravky na bázi síry, jako je dnes již nepovolený, ale proti sametkám dříve používaný Sulikol. Dnes je k dispozici celá řada přípravků na ochranu rostlin na bázi síry, které lze použít i proti sametkám, je však třeba zjistit zda je povolena registrace přípravku od ÚKZÚZ.

Například přípravek Kumulus WG byl povolen na ochranu proti chorobám ovocných stromů, včetně angreštu a rybízu, nebo přípravek Agrosales-Síra 80, který byl povolen na stromy a polní zeleninu. Při aplikaci přípravků je třeba dodržet podmínky na etiketě, zejména doporučenou koncentraci a ochranou lhůtu před sklizní plodin, které by byly ev. přípravkem zasaženy. Ošetření se provádí na larvy v době jejich výskytu, tj. od poloviny července nebo začátku srpna v 7 až 10 denních intervalech.

Použitá literatura: Agromanuál 8/2014, článek RNDr.Ing Františka Kocourka CSc.

 napsala Jaromíra Beerová ,