Iontové nápoje pro psa

22.08.2013 07:37

 Nejenom v teplém počasí stojí za pozornost určitě také otázka podávání psích  energetických a iontových nápojů .

Tyto nápoje můžeme podat psům při jakékoliv zátěži .

 Dodání energie během výkonu,  při stresu i únavě  je zcela jistě žádoucí.

 S iontovými nápoji je situace hodně diskutabilní - ztráta minerálů je na zcela jiné úrovni než u lidí nebo třeba koní -psi se potí podstatně méně!.

Proto použití lidských "jonťáků" nemůžeme v žádném případě  doporučit .

Místo drahých přípravků na trhu lze  doporučit     SYROVÁTKU .

Syrovátka vzniká při výrobě mléčných produktů tak, že se vysráží hlavní mléčná bílkovina kasein. Oddělením vytvořené sraženiny se získá žlutozelená tekutina, která se nazývá sladká syrovátka. Takový proces se uplatňuje například při výrobě tvarohů a sýrů. Barva syrovátky je způsobena obsahem vitamínů skupiny B – B1, B2, B6 B12.  Z dalších vitamínů obsahuje ve významnějším množství vitamíny C a E a dále minerály hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek a další .

Je bohatá na syrovátkové bílkoviny pro jejich obsah je nejvíce ceněna.

Jsou to hlavně laktoglobulin a laktoalbumin, ale významnější je zvýšený obsah větvených aminokyselin BCAAs (valin, leucin, isoleucin), které hrají velkou roli při ochraně a budování svalů. Spíše než v játrech jsou metabolizovány ve svalech a ruší tak svalový katabolizmus během zátěže.

(Katabolismus- rozklad tkání, při němž složky živé hmoty jsou 

 redukovány na zbytkový materiál a odstraňovány z těla, destrukční fáze metabolizmu)

To je důležité u dlouhodobé zátěže. Při dlouhotrvající zátěži může být energie  dodána rozvětvenými aminokyselinami, a ty také působí proti štěpení svalových buněk a pro jejich syntézu v zotavovací fázi.

S věkem souvisí sarkopenie – předstupeň stavu, kdy se svalová hmota nahrazuje tukem. S tím souvisí funkční oslabení a výskyt zranění. To platí nejen pro příliš hubené psy, ale i pro seniory a psy s nadváhou a nedostatečným pohybem. Proto lze doporučit vyšší přísun bílkovin než je doporučená dávka (0,8 g/kg na den). Ukázalo se, že přívod syrovátkových bílkovin (15 g) má větší efekt než jen odpovídající množství aminokyselin (6,72 g).

 

Z tryptofanu, který je ve značné míře obsažen v syrovátkových bílkovinách, především v alfa-laktalbuminu, vzniká hydroxylací a dekarboxylací neuropřenašeč serotonin. Pokusy na zvířatech i lidech ukázaly, že  obohacením stravy o zdroje tryptofanu se dosáhne zlepšení kognitivní výkonnosti a kvality spánku. Nedostatek serotoninu souvisí s depresemi, úzkostmi a zvýšenou agresivitou.

Každá bílkovina v těle má svůj význam, např. jako enzym, hormon, imunitní faktor nebo vazebná bílkovina. Proto se jakýkoli nedostatek určité bílkoviny projeví zhoršením funkčnosti. Ve výživě je třeba dbát nejen na obsah bílkovin, ale i na jejich kvalitu. Nadměrné štěpení bílkovin vede k ovlivnění imunity, zvyšuje možnost infekce, zpomaluje hojení ran, přispívá k oslabení svalstva.

Rovnováha v komplexním střevním ekosystému rozhoduje o  zdraví či nemoci.

Složky syrovátky mohou tuto rovnováhu ovlivnit několika způsoby:

  • antimikrobiální, imunomodulační, antivirový, antikancerogenní účinek
  • prebiotický účinek laktózy a syrovátkových bílkovin (ale nikoli kaseinu) na bifidobakterie a laktobacily.

Syrovátka má  příznivý vliv na tyto typy látkové výměny:

  • termogenese je o 50 – 100 % vyšší než u pokrmu bohatého na sacharidy,
  • hormonální vliv – syrovátkové bílkoviny zvyšují uvolňování cholecystokininu a patrně také inzulinotrofního peptidu závislého na glukóze, a tím zvyšují pocit sytosti (to však platí i např. pro bílkoviny sóji),
  • Příznivý je vysoký podíl rozvětvených aminokyselin a cysteinu, které chrání libovou svalovinu v případě deficitu energie.
  • Příznivý je vysoký podíl rozvětvených aminokyselin a cysteinu, které chrání libovou svalovinu v případě deficitu energie.

      Výrobek  ELEKTROLYT 

Pro rychlou regeneraci sil a prevenci dehydratace
Přesně vypočtený a dlouhodobě ověřený poměr účinných látek rychle a účinně pomůže psům v regeneraci sil po náročném závodě, výstavě, operaci, fyzické nebo psychické zátěži či stresu. Velice rychle dojde k vyrovnání tekutin v buňce, na minimum se zkracuje svalová únava.

ELEKTROLYT  je vysoce účinný přípravek s ob sa hem elektrolytů umožňující velmi rychle a spo lehlivě příjem kationtů, aniontů a snadno využitelných uhlohydrátů. Má přímý vliv na rozložení tekutin v těle a přenos elektronáboje ve svalech a tím i vyšší výkonnost. Při zátěži účinně brání úniku elektrolytů z organismu.

ELEKTROLYT  také vyrovnává ztrátu minerálních látek při průjmech a jiných onemocněních. Podává se při svalové únavě, metabolické zátěži organismu a v případech, kdy hrozí přehřátí organismu (např. z horka). Zabraňuje dehydrataci organismu a tím i možnému uhynutí.

Vysoká účinnost přípravku je dána speciální technologií výroby, kdy jsou aktivní látky obdukcí chráněny před degradací v žaludku a zažívacím traktu. Tento ochranný obal je postupně odbouráván až dojde k úplnému uvolnění aktivní látky v organismu v její maximální účinnosti. 

Složení:

  • minerální látky
  • vitamíny
  • přírodní látky
  • upravená pitná voda

Krmný návod:

Podává do napájecí vody nebo na pevnou složku krmné dávky den před zvýšeným výkonem nebo stresem, v den zvýšeného výkonu a po celý rok minimálně 2 x týdně pro prevenci dehydratace organismu.

Dávkování

  • při intenzívní zátěži 1 ml na 1 kg tělesné hmotnosti a den
  • při lehké zátěži 0,7 ml na 1 kg tělesné hmotnosti a den
  • při zdravotních potížích (průjmech, zvracení, horkých letních dnech) 1 ml na 1 kg tělesné hmotnosti a den.

Pokud nepodáváte do napájecí vody, je nutné psům zajistit dostatek vody!

Přípravek lze kombinovat a současně podávat s jakýmkoliv výrobkem značky BENEFEED® pro konkrétní kategorii zvířat. Seznam těchto výrobků najdete níže na této stránce, je zde však uvedeno pouze jedno balení každého výrobku. Další balení najdete v příslušné kategorii produktů.

Skladování:

Skladovat v suchém a temném prostředí v původních uzavřených obalech. Po otevření postupně spotřebujte, výrobek již dlohodobě neskladujte. Mikroskopické pevné částečky a mírný sediment je dán obsahem přírodních látek a není na závadu výrobku.

 

 

 

    Cabeiri Druhá šance 2012